Var förberedd

Är er organisation förberedd på att hantera ett komplext problem?

Skogsbranden i Sverige 2018 synliggjorde bristen på kapaciteten att ta hand om en brand av denna storlek. Svenska brandkåren var välrustade för att släcka mindre bränder och hade bra utrustning och kunskap. De räknade dock inte med behovet av stöd och infrastrukturen som behövdes för en så omfattande brand och behövde be om hjälp från grannländer.

Vi har upptäckt att många kommuner och regioner saknar kapaciteten att hantera komplexa samhällsproblem även när de har utbildade facilitatorer och medlare. Problemet är att organisationen inte är van vid – eller motstår – samarbete med grupper utanför den egna organisationen. De stödjer på traditionella sätt att fatta beslut och litar på planering och experter för att ”lösa” problemet. Risken är att problemet förvärras – såväl när det gäller ökning av frustration, motstånd och konflikt och i termer av komplexitet. Tyvärr kommer inte komplexa frågor med en varning: ”UNDVIK FÖRSÖK ATT FÖRENKLA!”

Vi hjälper er gärna att fastställa er beredskap och bistår er att bygga kapaciteten att hantera komplexa problem i förväg. Om problemet redan finns, kan ni lära er medan vi hjälper er att hantera den – eller som vi säger: ”vi bygger vägen medan vi går på den”. Kontakta oss gärna om ni behöver information om hur vi och våra samarbetspartners kan hjälpa er.